L'Olla de Martinet

Descripció 

Pujar al Monturull, al Pic de Perafita o a la Tossa Plana de Lles no suposa, en principi, cap novetat per a l'excursionista coneixedor de la Cerdanya. Però pujar-los des de Martinet, la base d'aquestes famoses muntanyes, enllaçant-les per carena, de ben segur resulta nou per a molts de nosaltres. A tot això hi hem d'afegir la pujada a un excepcional mirador des d'on veurem la carena a explorar al complet i la Serra del Cadí: El Pla de Llet. De propina coneixerem petits nuclis desconeguts per al gran públic però no exents d'encant, com Músser, Arànser o Ardòvol. 
Aquesta ruta pot ser una gran prova per al nostre físic si decidim fer-la en una jornada, o una completa i variada travessa si decidim partir-la en dues.
 

Xiruca a la Tossa Plana de Lles
Fotos de l'Olla de Martinet

 

0h00 – Plaça de Pere Sarret – Ajuntament de Martinet (970 metres)

Seguim la carretera cap a la Seu d'Urgell uns 300 metres, i posteriorment, a la dreta, una carretera que es desvia cap a Aransa. Als 600 metres, arribem a una marcada corba a la dreta, de la qual surt la pista per la que descendim cap al fons de la vall. Passem un pont, avancem per pista i després per camí, sempre guanyant alçada, fins a una pista asfaltada.

 

0h40 – Pista asfaltada (1.210 metres)

La creuem mantenint la direcció, entre prats i camps conreats, fins a recuperar la mateixa pista més endevant, arribant a Músser.

 

1h00 – Músser (1.300 metres)

Arribant a Músser

Creuem Músser, petit nucli amb excepcionals vistes al Cadí. Per pista de 5 kilòmetres ben indicada arribarem a Arànser.
 
 
 
2h00 – Arànser (1.470 metres)
 

Arribant a Arànser

Entitat municipal descentralizada (EMD), pertanyent a Lles. Coneguda per l'estació d'esquí nòrdic, a la que ens dirigim per carretera sortint del poble. Després d'una llarga recta, la carretera gira 180 graus a l'esquerra. Atenció, perque a 300 metres hem de deixar l'asfalt per agafar l'itinerari 6 de la xarxa de senders de Lles, que trenca a la dreta per corriol. Trobarem marques grogues a la cruïlles.
 
2h20 – Deixem la carretera (1.525 metres)
 
Seguim el corriol que fa succesives ziga-zagues guanyant altura còmodament. El camí és evident, però a algunes cruïlles trobem marques grogues que ens ajuden. Avancem fins a retornar a carretera, al revolt de la Font Freda, amb pal indicador.
 
3h00 – Revolt de la Font Freda (1.725 metres)
 

Revolt de la Font Freda

Sense deixar l'itinerari 6 continuem 500 metres per carretera fins a un pal indicador que ens condueix, entre prats i boscos, fins a la Cabana del Vaquer, que pot ser útil en cas d'emergència. De nou per carretera, pugem fins a El Fornell, restaurant i entrada a les pistes d'esquí.
 
3h30 – El Fornell (1.890 metres)
 

El Fornell

Per ampla pista, entre prats i pins, anirem al Refugi de Prat Miró, situat a una cruïlla, amb font al seu exterior.
 
 
 
3h50 - Refugi de Prat Miró (1.995 metres)
 

Refugi de Prat Miró

Refugi de 16 places, d'ús restringit. Ens encaminem per la pista a la seva esquerra fins a arribar, 1,2 kilómetres després, a una cruïlla indicada. Anem cap a la Collada de Baix, itinerari 14b. Un cop al Coll de Queralt seguim l'evident pista, en direcció SO, fins al Pla de Llet.
 
4h30 - Pla de Llet (2.145 metres)
 

Xiruca al Pla de Llet

Impressionant mirador de la Serra del Cadí. Examinem la llarga succesió de pics que ascendirem. Baixem cap al Coll de Queralt. Allà ascendim al NE per pista fins al Coll de Dalt. Continuem, també per pista, cap a l'esquerra. Arribarem al Coll de la Font d'Aristot, zona de prats d'alta muntanya entre el Turó Punçó i el Turó de Costa-Rèvol.
 
5h10 – Coll de la Font d'Aristot (2.190 metres)
 

Pla de Llet des del Coll de la Font d'Aristot

Deixem la pista trencant a la dreta, direcció N, sense camí, fins a arribar al Turó Punçó. Pugem per terreny d'alta muntanya amb poca vegetació, tot cercant l'ascensió més còmode per a guanyar la carena.
 
 
6h00 – Turó Punçó (2.490 metres)
 

Turó Punçó

Hem assolit la primera cota important de l'ampla i llarga carena que ens conduirà, per suau terreny, fins al Monturull. Gaudim de les vistes del Refugi i els Estanys de la Pera. A l'últim tram la pujada s'accentua.
 
 
7h00 – Monturull (2.760 metres)
 

Cim del Monturull

Vèrtex geodèsic i ample panorama. Baixem 100 metres fins al Coll de Claror, per terreny més accidentat i amb pendent més pronunciada que abans. Un cop al coll, fins al Pic de Perafita, pugem amb desnivell i dificultat similars a l'anterior baixada.
 
7h30 – Pic de Perafita (2.755 metres)
 

Pic de Perafita

Piolet de ferro al cim. Perdem alçada per terreny més amable cap al Collet de Sant Vicenç, enllaç amb el GR que baixaria al Estanys de la Pera.
 
 
 
7h45 – Collet de Sant Vicenç (2.575 metres)
 

Port de Perafita o Collet de Sant Vicenç

Ascendim suaument a l'E fins a la Tosa del Sirvent.
 
 
 
 
8h10 – Tosa del Sirvent (2.750 metres)
 
Anem per ample cordal, cavalcant entre Catalunya i Andorra, alternant pujades i baixades. La cara Nord del cordal presenta abruptes i salvatges parets que contrasten amb l'amable relleu de la cara Sud. Després d'una estona arribem al Pic de la Colilla.
 
9h00 – Pic de la Colilla (2.835 metres)
 

Arribant al Pic de la Colilla

Després d'una baixada i una pujada, no massa llargues, arribem al costat del Tossal Bovinar. Ens haurem de desviar a la dreta per a fer cim, ja que queda desplaçat del cordal.
 
 
9h30 – Tossal Bovinar (2.840 metres)
 

Carena al Tossal Bovinar

El terreny ens força a descendir 150 metres, per a pujar posteriorment, a la dreta del Pic de Coma Extremera i tornar a baixar després al Port de Setut. Atenció al descens al port, ja que el terreny s'accidenta.
 
 
10h00 – Port de Setut (2.690 metres)
 

Vall del Madriu des del Port de Setut

Veiem l'Estany Gran de Setut a la dreta. Per forta pujada, buscant els passos més senzills i amb alguna grimpada, assolim el Pic de Setut. La carena que ens separa de la Tossa Plana de Lles és gairebé horitzontal.
 
 
10h45 – Tossa Plana de Lles (2.912 metres)
 

Xiruca a la Tossa Plana de Lles

Segon pic més alt del Pirineu oriental català. Descendim pel llom cap al SE de la Tossa Plana, seguint l'itinerari 26. Descendim fins 2.820 metres, aproximadament, on l'itinerari 26 trenca a l'esquerra per terreny pedregós, baixant ràpidament als Estanys de la Muga.
 
11h30 – Estanys de la Muga (2.550 metres)
 

La Muga i Estanys de la Muga

Descendim riu avall seguint marques de l'itinerari 26. Creuem el riu en una zona plana i un cop a cota 2.300, trobem un clar en mig d'un bosquet de pins. Una fita indica clarament per on hem de deixar l'itinerari 26 trencant a l'esquerra. Baixem al Riu de La Llosa seguint fites.
 
12h30 - Riu de La Llosa (1.880 metres)
 
Caminem riu avall i de seguida creuem per un pont. Seguint camí sortim al GR 107, que agafem direcció Prullans. No l'abandonarem fins a Ardòvol, a uns 11 kilòmetres. El camí baixa gairebé sempre per pista, alternant amb algún sender.
 
 
15h00 – Ardòvol (1.315 metres)
 
Llogaret de Prullans, on destaca l'església de Sant Climent. Per pista asfaltada cap a Martinet, en 2,5 kilòmetres serem a La Serra. A partir d'aquí seguim sempre per pista, ara sense asfaltar, uns 3 kilòmetres. Arribant a la darrera bifurcació, la pista gira cap a l'esquerra per sortir a carretera. En comptes d'això, hem d'agafar el camí a la dreta que ens deixarà a la part alta de Martinet i evita la carretera. En arribar al primer grup de cases, baixem per un corriolet a l'esquerra al nucli de Martinet i retornem al punt inicial.
 
16h00 – Martinet (970 metres)

Dades técniques

Accés (Cómo arribar al punt inicial): Martinet, Plaça de Pere Sarret, al costat de l'ajuntament.
Desnivell aproximat+3150 metres, -3150 metres aproximadament
Distància recorreguda: 56 kms. aprox. 
Durada aproximada: 16:00 horas sense aturades.
Dificultat: 
El recorregut només presenta dificultats tècniques baixant al Port de Setut i pujant del Port al Pic de Setut, a on caldrà fer alguna grimpada senzilla.La dificultat radica en l’exigència física, ja que el recorregut és molt llarg i amb molt desnivell acumulat, considerant recomanable partir-ho en dues jornades. Recomanem pernoctar al Refugi de Prat de Miró (demanar permís a l'Hostal La Pera d'Arànser) o fer bivac al Collet de Sant Vicenç, a meitat del recorregut.S'han de tenir en compte les hores de llum.
Época recomenada: Estiu i principis de tardor.
Cartografia recomenada: Cerdanya (1:50000) (Editorial Alpina)

 

Descàrregues i tracks

Descarga ruta en PDFDescarga ruta para Google EarthDescarrega track en gpxDescarrega track en format Gdb
 

Perfil i croquis de l'excursió

Perfil de l' Olla de Martinet
 

Croquis de l' Olla de Martinet

Relat de l'Olla de Martinet

 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.